27.10.2015 | AMSTERDAM - Maar liefst 1,6 miljoen Nederlandse werknemers krijgen te maken met agressie en geweld op de werkvloer. Dat is bijna een kwart (23 procent) van de werkzame beroepsbevolking. Vooral zorgpersoneel, medewerkers bij woningcorporaties
AMSTERDAM -
Maar liefst 1,6 miljoen Nederlandse werknemers krijgen te maken met agressie en geweld op de werkvloer. Dat is bijna een kwart (23 procent) van de werkzame beroepsbevolking. Vooral zorgpersoneel, medewerkers bij woningcorporaties en winkelpersoneel moeten het ontgelden.
Werkgevers doen bovendien te weinig om hun personeel te beschermen, wijst nieuw onderzoek van TNO uit. TNO-onderzoeker Seth van den Bossche heeft berekend dat 200.000 mensen zelfs vaak tot zeer vaak te maken krijgen met geweld. Het gaat om gevallen waarin medewerkers worden uitgescholden, bespuugd, geschopt of zelfs met een wapen worden bedreigd. In de meeste gevallen gaat het om verbaal geweld. Maar ook dan zitten werknemers vaak langdurig thuis met een burnout. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil een einde maken aan het geweld op de werkvloer. Hij deed maandag in de Melkweg in Amsterdam een oproep aan zestien bedrijven, waaronder NS, Hema, ING, GVB, Holland Casino en de ambulancedienst, gemeente Den Haag om hun aanpak en ervaringen méér te delen met andere bedrijven. Asscher hoopt op die manier het geweld terug te dringen.
Volgens TNO leidt agressie en geweld op de werkvloer tot 2,9 miljoen extra verzuimdagen per jaar. Dit betekent naar schatting zo'n 600 miljoen aan loondoorbetaling bij ziekte.
Tags: geweld,, agressie, , publieke taak